Rawatan White Doll

DAPATKAN KULIT CERAH DAN BERSERI DI PAGI SYAWAL DENGAN RAWATAN “WHITE DOLL” DI KLINIK HANA DENGAN SEGERA

white-doll-1

“White Doll” adalah istilah yang digunakan untuk rawatan kosmetik yang bertujuan untuk mencerahkan kulit dan memberikan penampilan kulit muka  yang lebih muda dan berseri. Rawatan ini biasanya melibatkan penggunaan mask yang mengandungi asid glikolik, retinol, dan niacinamide pada kulit. 

Tahukah anda kenapa kulit anda cepat gelap dan menjadi kusam?

Kulit gelap dan kusam berpunya dari pelbagai faktor. Antaranya adalah:

  • Sinaran matahari: Sinaran matahari yang berlebihan dapat merangsang penghasilan melanin pada kulit, yang menyebabkan kulit menjadi gelap.
  • Perubahan hormon: Perubahan hormon pada wanita sewaktu hamil atau penggunaan pil perancang dapat mempengaruhi penghasilan melanin pada kulit, yang dapat menyebabkan kulit menjadi gelap.
  • Keradangan atau iritasi pada kulit: Keradangan dapat merangsang penghasilan melanin pada kulit, yang dapat menyebabkan kulit menjadi gelap.
  • Penggunaan produk kosmetik yang tidak sesuai: Penggunaan produk kosmetik yang tidak sesuai dengan jenis kulit atau mengandungi bahan kimia yang berbahaya dapat merosakkan kulit dan menyebabkan kulit menjadi gelap.
  • Merokok: Merokok dapat merosakkan kolagen pada kulit dan menyebabkan kulit menjadi gelap dan kusam (1).

Mari kita fahami apa itu asid glikolik, niacinamide dan juga retinol

white-doll-2

Asid glikolik ialah asid alpha-hydroxy (AHA) yang berasal dari gula tebu. Ia dikenali kerana keupayaannya untuk mengeksfoliasi kulit dan meningkatkan tekstur dan tona kulit. Asid glikolik juga merupakan bahan popular dalam produk pemutih kulit kerana keupayaannya untuk mencerahkan kesan gelap dan hiperpigmentasi. Mask asid glikolik adalah jenis mask muka yang mengandungi asid glikolik sebagai bahan aktif utama. Tujuan mask ini ialah untuk mengeksfoliasi kulit, mengeluarkan sel kulit mati, dan menggalakkan pertumbuhan sel baru (2)

Asid glikolik berfungsi dengan memecahkan ikatan antara sel kulit mati, yang membolehkannya dikeluarkan dengan mudah dari permukaan kulit. Proses eksfoliasi ini menghasilkan kulit yang lebih cerah, lebih licin, dan lebih sekata. Asid glikolik juga membantu merangsang pengeluaran kolagen, yang dapat meningkatkan penampilan keseluruhan kulit. Apabila digunakan dalam mask muka, asid glikolik dapat membantu mencerahkan kesan gelap dan hiperpigmentasi dengan menghalang pengeluaran melanin, pigmen yang memberikan warna kulit. Asid glikolik juga membantu membersihkan pori-pori dan mengurangkan kesan  parut jerawat dan garis halus.

Selain asid glikolik, penggunaan  niacinamide juga merupakan salah satu cara untuk dapatkan kulit wajah yang cerah dan berseri. Niacinamide merupakan vitamin B3 yang telah terbukti mempunyai beberapa manfaat untuk kulit, termasuk mengurangkan keradangan, mengurangkan hiperpigmentasi, dan meningkatkan keanjalan kulit. Niacinamide berfungsi dengan mengurangkan jumlah melanin (pigmen) yang dihasilkan oleh kulit, yang membantu menyeimbangkan warna kulit dan mengurangkan tompok-tompok gelap atau hiperpigmentasi. Ia juga membantu memperkuat fungsi penghalang kulit, yang dapat meningkatkan kesihatan kulit secara keseluruhan dan mencegah kulit menjadi terlalu kering (3). Apabila digunakan dalam rawatan mask, niacinamide dapat menembusi kulit dan memberikan manfaat ini terus kepada sel-sel kulit. Penggunaan rawatan mask niacinamide yang kerap  boleh membantu meningkatkan kesihatan kulit secara keseluruhan dari masa ke semasa, menjadikan kulit lebih cerah dan lebih sekata.

Seterusnya adalah rawatan mask retinol. Retinol merupakan vitamin A, bahan yang sangat popular dalam penjagaan kulit anti-penuaan kerana ia telah terbukti dapat mengurangkan garis halus dan kedutan, meningkatkan tekstur kulit, menggalakkan penghasilan kolagen dan juga mencerahkan kulit (4). Apabila digunakan pada kulit, retinol bertukar menjadi asid retinoik, yang membantu meningkatkan pertukaran sel dan merangsang penghasilan kolagen. Ini boleh menghasilkan kulit yang lebih lembut dan kelihatan lebih muda dan cerah dari semasa ke semasa.

Proses rawatan mask pula bagaimana?

Ketiga tiga rawatan mask asid glykolik, niacinamide dan juga retinol biasanya bermula dengan pembersihan wajah dengan pencuci muka yang lembut. Seterusnya, wajah anda akan disapukan dengan mask (asid glykolik/ niacimide/ retinol) secara tipis selain dari kawasan mata dan bibir. Kemudian, mask akan dibiarkan selama 10-20 minit, bergantung kepada setiap jenis mask yang digunakan. Setelah itu, wajah anda akan dibersihkan dengan air suam dan dikeringkan dengan lembut sebelum disapukan dengan pelembab bagi memastikan kulit anda sentiasa lembap. 

Rawatan “white doll” dengan sapuan mask ini sangat popular di Klinik Hana kerana ia memberikan hasil yang ketara dengan masa pemulihan yang sangat singkat. Rawatan ini boleh dilakukan dalam satu sesi dan biasanya mengambil masa kurang dari satu jam untuk diselesaikan. Pesakit mungkin mengalami kemerahan atau pengelupasan kulit yang ringan selama beberapa hari selepas prosedur ini, tetapi ini boleh dikendalikan dengan mudah menggunakan pelembab dan pelindung matahari. 

Rawatan mask yang mana sesuai untuk kulit anda? 

white-doll-3

Jom dapatkan dengan segera konsultasi percuma di Klinik Hana dan ketahuilah jenis mask yang terbaik untuk kulit anda bagi mendapatkan kulit yang cerah dan sihat di pagi Syawal nanti.

Rujukan :

1) Yazdanparast T, Hassanzadeh H, Nasrollahi SA, Seyedmehdi SM, Jamaati H, Naimian A, Karimi M, Roozbahani R, Firooz A. Cigarettes Smoking and Skin: A Comparison Study of the Biophysical Properties of Skin in Smokers and Non-Smokers. Tanaffos. 2019 Feb;18(2):163-168. PMID: 32440305; PMCID: PMC7230126. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230126/ 

2) Sharad, Jaishree. (2013). Glycolic acid peel therapy – A current review. Clinical, cosmetic and investigational dermatology. 6. 281-288. 10.2147/CCID.S34029. https://www.researchgate.net/publication/259628237_Glycolic_acid_peel_therapy_-_A_current_review 

3) Matts, Paul & Oblong, John & Bissett, D.L.. (2002). A Review of the range of effects of niacinamide in human skin. Int Fed Soc Cosmet Chem Mag. 5. 285-289. https://www.researchgate.net/publication/286270242_A_Review_of_the_range_of_effects_of_niacinamide_in_human_skin 

4)Zasada, Malwina & Budzisz, Elzbieta. (2019). Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments. Advances in Dermatology and Allergology. 36. 392-397. 10.5114/ada.2019.87443. https://www.researchgate.net/publication/336310213_Retinoids_active_molecules_influencing_skin_structure_formation_in_cosmetic_and_dermatological_treatments 

Leave a Reply

%d bloggers like this: