SAXENDA

saxenda

Saxenda merupakan jenama ubat suntikan yang dikenali sebagai Liraglutide. Ia merupakan ubat yang sangat berkesan untuk mengawal berat badan selain dari penjagaan pemakanan dan juga melakukan senaman. Liraglutide tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai agonis reseptor peptida-1 glukagon (agonis reseptor GLP-1), juga dikenali sebagai peniru incretin. Saxenda sangat mirip dengan GLP-1, hormon yang berlaku secara semula jadi di dalam badan yang dilepaskan sebagai tindak balas terhadap pengambilan makanan, mengawal selera makan dan juga mengawal sistem pencernaan.

1. APAKAH ITU SAXENDA?

Badan anda secara semulajadi boleh menghasilkan GLP -1 tetapi ia sangat cepat dipecahkan, jadi jangka hayatnya sangat pendek iaitu kurang dari 2 minit untuk mengawal selera makan dan pencernaan. Berbeza dengan rawatan saxenda, ia bertahan lebih lama di dalam badan dengan jangka hayat selama 13 jam selepas disuntik. Disebabkan jangka hayat yang panjang, saxenda dapat bertindak kepada receptor GLP-1 lebih lama dan akhirnya dapat mengawal pengambilan makanan, mengawal selera makan dan juga sistem pencernaan badan anda.

Reseptor GLP-1 boleh didapati di beberapa organ, termasuk otak, pankreas, saluran gastrointestinal, jantung, pembuluh darah dan ginjal. Saxenda berfungsi dengan mengikat reseptor di nukleus arkuat hipotalamus di otak, di mana ia merangsang rasa kenyang dan menghalang neuron kelaparan. Kerana ini, anda akan makan lebih sedikit dan secara tidak langsung akan menyebabkan penurunan berat badan.

glp-1

2. KEGUNAAN SAXENDA?

Saxenda merupakan rawatan yang sangat sesuai untuk anda yang mengalami berat yang berlebihan, badan yang gemuk serta mempunyai masalah yang berkaitan dengan berat badan seperti tekanan darah tinggi, diabetes jenis 2 dan juga kolesterol yang tinggi kerana ia mampu membantu menurunkan berat badan dengan berkesan. Walau bagaimanapun, anda mestilah sentiasa ingat rawatan saxenda bertujuan untuk digunakan bersama dengan pengawalan diet dan melakukan senaman secara berkala supaya hasil dapat dilihat dengan lebih berkesan.

Pada tahun 2015, satu kajian telah dijalankan ke atas 3731 orang pesakit selama 56 minggu untuk mengkaji keberkesanan saxenda dalam pengurusan berat badan. Pesakit yang terlibat dalam kajian ini sama ada mempunyai BMI 30 atau lebih tanpa diabetes, atau BMI 27 atau lebih dengan sekurang-kurangnya satu masalah perubatan yang berkaitan dengan berat badan. Pesakit-pesakit ini dibahagikan kepada dua kumpulan. Kedua-dua kumpulan diberitahu untuk mengawal diet dan senaman mereka. Satu kumpulan diberikan suntikan saxenda manakala satu kumpulan lagi diberi plasebo. Hasil kajian menunjukkan 1 daripada 3 pesakit yang dirawat dengan menggunakan Saxenda mencapai penurunan berat badan lebih dari 10% iaitu sebanyak 10kg. Selain itu, 3 dari 5 pesakit yang mengambil saxenda menunjukkan penurunan berat badan sebanyak 5% iaitu sebanyak 5.4kg. Akhir sekali, sebanyak 6% pesakit mencapai penurunan berat badan sebanyak 20% iaitu 21kg setelah mendapat suntikan saxenda. Pesakit juga mengalami pengurangan faktor risiko kardiometabolik (1).

3. ADAKAH SAYA SESUAI MENERIMA RAWATAN SAXENDA?

Anda merupakan calon yang sesuai untuk menerima rawatan saxenda jika anda mempunyai:

 • Berat badan berlebihan (BMI ≥27) dengan masalah perubatan yang berkaitan dengan berat badan termasuklah tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, atau diabetes jenis 2. 
 • obes (BMI ≥30) dengan atau tanpa masalah perubatan yang berkaitan dengan berat badan

4. SIAPAKAH YANG TIDAK SESUAI MENGGUNAKAN SAXENDA?

Saxenda tidak sesuai digunakan untuk situasi yang berikut:

 • Pada kanak-kanak yang mempunyai diabetes jenis 2
 • Diambil bersama dengan produk penurunan berat badan yang lain, termasuk ubat preskripsi dan over-the-counter, serta produk herba.
 • Diambil bersama dengan ubat lain dari kumpulan yang sama seperti Saxenda, agonis GLP-1. 
 • Ibu hamil/menyusu
 • Pesakit yang ada sejarah keluarga penghidap  kanser yang melibatkan tiroid/kelenjar

5. BAGAIMANA CARA MENGGUNAKAN SAXENDA?

Saxenda adalah ubat suntikan yang biasanya diberikan sekali sehari. Ia disuntik di bawah kulit pada bila-bila masa sepanjang hari (biasanya pada waktu pagi), dengan atau tanpa makan. Terdapat pelbagai tempat yang boleh anda suntik, tetapi biasanya, ia disuntik ke kulit di sekitar perut. Ia hadir dalam pena suntikan yang sudah siap dengan jarum pakai buang. Doktor di klinik Hana akan mengajar anda dengan tepat cara menyuntik ubat ini, dan menggunakan tempat yang berbeza untuk disuntik setiap kali.

6. APAKAH KEMUNGKINAN KESAN SAMPINGAN SAXENDA?

Kesan sampingan yang biasa dialami adalah: 

 • Pening
 • Kurang selera makan
 • Perubahan rasa 
 • Cirit birit
 • Keletihan 
 • Loya 
 • Sembelit
 • Penurunan gula dalam darah 
 • Perubahan enzim lipase dalam darah 

Kesan sampingan ini biasanya akan terjadi pada awal pengambilan saxenda tetapi akan hilang selepas beberapa hari apabila badan sudah terbiasa dengan rawatan ini. Umumnya kesan sampingan ini boleh diterima dengan baik dan doktor secara beransur-ansur akan meningkatkan dos selama beberapa minggu untuk mengurangkan risiko kesan sampingan. Anda juga tidak perlu risau kerana di Klinik Hana, doktor akan memberikan tips penjagaan selepas rawatan ini dijalankan.

7.APAKAH YANG BOLEH SAYA JANGKAKAN SEBELUM DAN SELEPAS RAWATAN SAXENDA?

Biasanya di Klinik Hana, sebelum anda mengambil rawatan saxenda, doktor akan membantu anda merangka pengurusan berat badan untuk jangka masa yang panjang termasuklah diet yang mempunyai kalori yang rendah dan juga doktor akan menunjukkan cara penggunaan pen Saxenda serta dos yang bersesuaian. Memasukkan Saxenda sebagai sebahagian daripada pelan anda boleh membantu anda menurunkan berat badan dan mengekalkannya untuk jangka masa panjang. Tetapi anda perlu ingat, setiap individu mungkin mempunyai hasil yang berbeza dengan individu yang lain. Jumlah berat yang mungkin anda turunkan dan apa-apa kesan sampingan yang anda miliki akan bergantung pada keadaan peribadi anda. Di Klinik Hana, doktor akan menunjukkan testimoni pesakit sebelum dan selepas menggunakan Saxenda dan juga akan menerangkan cara penggunaan saxenda dengan betul sebelum memberikan rawatan ini.

8. ADAKAH SAYA BOLEH MEMBELI SAXENDA DI KAUNTER? DAN ADAKAH SAXENDA BERBENTUK PIL SAMA SEPERTI UBAT KURUS LAIN?

Tidak, Saxenda tidak tersedia di kaunter. Anda hanya boleh mendapatkannya dengan preskripsi daripada doktor anda. Juga, Saxenda tidak datang sebagai pil atau tablet. Ia hanya boleh didapati sebagai suntikan. Bentuk Saxenda yang boleh anda telan tidak tersedia, kerana ia tidak mungkin berkesan. Ini kerana jika anda mengambil ubat melalui mulut, sistem pencernaan anda akan memecahkannya terlalu cepat untuk melihat keberkesanannya.

9. BAGAIMANAKAH SAXENDA BERFUNGSI? ADAKAH IA SEJENIS INSULIN?

Tidak, Saxenda bukan sejenis insulin. Insulin adalah hormon yang membantu menguruskan paras gula darah anda. Sebaliknya, Saxenda ialah sejenis ubat yang dipanggil agonis GLP-1. GLP-1 ialah hormon lain yang membantu menguruskan paras gula dalam darah. Ia juga mengawal selera makan. Saxenda berfungsi dan bertindak dengan cara yang sama seperti GLP-1. Saxenda menyebabkan perut anda mengosongkan lebih perlahan, yang membantu anda berasa lebih kenyang selepas makan. Saxenda juga membantu mengurangkan selera makan anda. Selain itu, Saxenda membantu anda mengambil lebih sedikit kalori, yang membantu anda menurunkan berat badan dan mengekalkan berat badan.

10. ADAKAH SAXENDA MERAWAT DIABETES?

Tidak. Saxenda tidak merawat diabetes tetapi ia merupakan rawatan kepada penurunan berat badan. Saxenda mengandungi ubat aktif yang sama seperti ubat diabetes yang dipanggil Victoza. Ubat aktif dalam kedua-dua ubat ini ialah liraglutide. Walau bagaimanapun, Victoza digunakan dalam dos yang lebih rendah untuk diabetes berbanding Saxenda untuk penurunan berat badan.

11. BAGAIMANA CARA PENYIMPANAN SAXENDA?

Apabila anda menerima pen Saxenda baharu, simpan di dalam peti sejuk anda sehingga anda mula menggunakannya. Pastikan pen tidak membeku. Jangan gunakan Saxenda jika ia telah dibekukan. Apabila anda mula menggunakan pen baharu, anda boleh mengeluarkannya dari peti sejuk dan menyimpannya pada suhu bilik. Atau anda juga boleh terus menyimpannya di dalam peti sejuk anda. Pen tersebut berada dalam keadaan baik selama 30 hari selepas anda mula menggunakannya. Jika terdapat sebarang ubat yang tertinggal di dalam pen selepas 30 hari, buangkan pen tersebut. Jangan sekali-kali simpan pen anda dengan jarum yang dipasang. Pastikan anda mengeluarkan jarum dan menggantikan penutup pen selepas mengambil setiap dos Saxenda.

12. BAGAIMANA UNTUK MEMBERI SUNTIKAN?

Antara  langkah-langkah perlu diikuti semasa memberikan suntikan saxenda adalah:

 • Keluarkan pena pen
 • Letakkan jarum baru di hujung pen, skru sehingga ketat
 • Keluarkan perlindungan luar dan dalaman jarum, buang perlindungan dalaman
 • Putar bahagian atas pen untuk memilih dos yang ditunjukkan oleh doktor
 • Masukkan jarum ke dalam kulit, membuat sudut 90º
 • Tekan butang pen sehingga kaunter dos menunjukkan bilangan 0
 • Kira perlahan hingga 6 dengan menekan butang dan kemudian keluarkan jarum dari kulit
 • Letakkan topi jarum luar dan keluarkan jarum, buangnya di sampah
 • Melampirkan topi pen

Jika ada ragu-ragu tentang cara menggunakan pen, doktor di klinik Hana akan memberikan tunjuk ajar tentang cara suntikan saxenda dengan betul.

13. BENTUK DAN KEKUATAN SAXENDA?

Bentuk saxenda: 
Saxenda datang dalam bentuk suntikan pen yang telah diisi larutan cecair di dalamnya. Anda akan menggunakan pen untuk menyuntik Saxenda di bawah kulit anda. Doktor estetik di klinik Hana akan mengajar anda cara memberi suntikan menggunakan pen.

Dos saxenda:
Ia mengandungi 18 miligram (mg) liraglutide (ubat aktif) dalam 3 mililiter (mL) larutan (18 mg/3 mL). Anda boleh menetapkan pen untuk menyuntik dos seperti berikut:

 • 0.6 mg
 • 1.2 mg
 • 1.8 mg
 • 2.4 mg
 • 3 mg

14. APAKAH DOS SAXENDA YANG SESUAI UNTUK MENURUNKAN BERAT BADAN?

Di klinik Hana, doktor akan menyarankan dos yang sesuai untuk anda. Di bawah adalah dos yang biasa disarankan oleh doktor. Dos permulaan Saxenda yang disyorkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas ialah 0.6 mg. Anda mungkin akan mengambil dos ini sekali setiap hari untuk minggu pertama rawatan. Selepas ini, doktor anda akan meningkatkan dos anda secara beransur-ansur dalam beberapa minggu akan datang. Contohnya:

 • Minggu kedua: 1.2 mg setiap hari
 • Minggu ketiga: 1.8 mg setiap hari
 • Minggu ke-empat: 2.4 mg setiap hari
 • Minggu ke-lima dan minggu seterusnya: 3 mg setiap hari 

Cuba ambil dos anda pada masa yang sama setiap hari. Jika anda mempunyai kesan sampingan yang mengganggu selepas peningkatan dos, datanglah ke klinik Hana untuk berbincang dengan doktor anda. Mereka mungkin mengesyorkan untuk menangguhkan peningkatan dos anda yang seterusnya selama seminggu sehingga kesan sampingan anda berkurangan. Dos penyelenggaraan (jangka panjang) yang disyorkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak ialah 3 mg sekali setiap hari. Orang dewasa yang mempunyai kesan sampingan yang tidak boleh diterima pada dos ini biasanya perlu menghentikan rawatan Saxenda. Seterusnya, kanak-kanak dengan kesan sampingan yang tidak boleh diterima pada dos ini mungkin akan dikurangkan dos penyelenggaraan mereka kepada 2.4 mg sekali setiap hari.

15. BAGAIMANA JIKA TERLEPAS DOS SAXENDA?

Jika anda terlepas satu dos, langkau dos yang terlepas dan ambil dos seterusnya seperti yang dijadualkan. Jangan ambil sebarang dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas. Jika anda terlepas tiga atau lebih dos berturut-turut, berbincang dengan doktor anda. Mereka mungkin akan meminta anda menyambung semula rawatan Saxenda pada dos permulaan yang lebih rendah. Kemudian mereka akan meningkatkan dos ini secara beransur-ansur setiap minggu, sama seperti pada permulaan rawatan.

16. ADAKAH SAYA PERLU MENERIMA SAXENDA UNTUK JANGKA MASA YANG PANJANG?

Ya, jika Saxenda selamat dan berkesan untuk anda, anda mungkin akan menerimanya untuk jangka masa panjang.

17. BERAPA LAMA SAXENDA MENGAMBIL MASA UNTUK BERKESAN?

Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu sebelum anda mula menurunkan berat badan dengan Saxenda. Pada kebiasaannya, doktor akan memeriksa kemajuan orang dewasa selepas 4 bulan dan kanak-kanak selepas 3 bulan. Jika anda belum kehilangan jumlah berat badan yang disyorkan oleh doktor anda pada masa ini, kemungkinan Saxenda tidak berkesan untuk anda. Doktor anda mungkin akan mengesyorkan menghentikan rawatan.

18. ADAKAH SAXENDA SESUAI UNTUK WANITA MENGANDUNG?

Saxenda tidak selamat digunakan semasa mengandung. Penurunan berat badan semasa mengandung boleh membahayakan janin yang sedang berkembang. Jika anda hamil semasa rawatan Saxenda, hentikan penggunaannya dan hubungi doktor anda. Seterusnya, jika anda merancang untuk hamil, berbincang dengan doktor anda tentang kaedah pengurusan berat badan yang selamat pada masa ini. Selain itu, Jika anda sedang menyusu atau merancang untuk menyusu, berbincang dengan doktor anda tentang kebaikan dan keburukan menggunakan Saxenda terlebih dahulu supaya tiada kesan yang tidak diingini akan berlaku.

19. BERAPAKAH HARGA SAXENDA?

Kos rawatan saxenda berbeza di setiap klinik tetapi anda tidak perlu risau di klinik Hana, rawatan saxenda dijamin lebih rendah berbanding dengan klinik estetik yang lain. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang rawatan dan harga, anda boleh datang ke klinik Hana dan berjumpa dengan doktor di sini. Adalah sangat penting untuk anda berbincang dengan doktor di sini untuk mengetahui kesesuaian rawatan terlebih dahulu sebelum membuat sebarang pembayaran.

Rujukan :

1) Pi-Sunyer X, Astrup A, Fujioka K, Greenway F, Halpern A, Krempf M, Lau DC, le Roux CW, Violante Ortiz R, Jensen CB, Wilding JP; SCALE Obesity and Prediabetes NN8022-1839 Study Group. A Randomized, Controlled Trial of 3.0 mg of Liraglutide in Weight Management. N Engl J Med. 2015 Jul 2;373(1):11-22. doi: 10.1056/NEJMoa1411892. PMID: 26132939. Link Here

Leave a Reply

%d bloggers like this: